Onweer

Gepubliceerd op 15 januari 2019 om 16:21

Wát is dáár nou leuk aan zou je zeggen...  Ik heb het  persoonlijk altijd heel fascinerend gevonden.  Mijn ouders hebben ons er ook nooit bang voor gemaakt.  Alles ging gewoon door.  Niemand die onder de tafel zat...

Bij mijn vader vroeger thuis, ging het ook zo, zoals hij ons ooit vertelde:  'Het was op een avond zó heftig, dat het huis ervan trilde.  We lagen al lang op bed, maar konden er niet van slapen.  Verschrikkelijk, zóveel herrie!  Samen met mijn broer liepen we naar de kamer van mijn ouders en maakten ze wakker.  Weet je wat opa zei?  Als het huis in de brand staat roep je nog maar een keer'  en draaide zich genoeglijk om in bed.

Maar een zus van mijn moeder zat altijd onder de tafel.  Had de oorlog nog meegemaakt en associeerde het met bombardementen.  Doodsangsten stond ze uit.

Bij mij heeft het ook wel een keer ingeslagen, maar we waren niet thuis.  Later hoorden we van de buurman dat het een enorme knal gaf.  Aaaach, arme Bobtail Laika die we toen hadden...  Vanaf die tijd was hij wél bang voor onweer.  Tweede bewijs van de inslag was de printplaat van de verwarmingsketel.  Volledig verbrand...

Maar ik héb er iets mee...  Die lichtflitsen die de lucht doorklieven, gevolgd door die rollende donder.  Niks verstoppen...  Ik sta achter het raam te kijken hoe de omgeving compleet verlicht wordt en de bliksemslangen die zich aftekenen op de donkere achtergrond.  Een prachtig natuurfenomeen.  Ik vind het ook altijd jammer als ik er doorheen ben geslapen.

Prachtig zoals je het in de verte soms al hoort aankomen.  Dat gerommel ver achter de horizon.  Tot het ineens helemaal donker wordt en het helemaal los gaat.  Práchtig!

Het schijnt zelfs zo te zijn, dat in ons landje gemiddeld 107 dagen per jaar wel érgens de bliksem te zien is en de donder te horen is.  Ik dacht ook altijd dat je vanaf het moment van de bliksem kon tellen en dat het dan zoveel kilometers ver weg is als de donder zich aandient, maar dat blijkt niet helemaal waar.  Op het moment van de donder, schijnt het aantal tellen door 3 te moeten worden gedeeld en dát is dan de afstand in kilometers.  Weten we dat ook weer.

Bomen en masten trekken de bliksem aan, dus maak je altijd als de bliksem uit de voeten, want bij een blikseminslag kunnen alle levende wezens binnen een straal van een paar honderd meter worden gedood, pfff...  In een open veld stil blijven staan is ook geen optie...  Maar het schijnt volgens zeggen, dat je wél veilig bent in de auto... (rubber)

Grappig om te weten:

-  Bliksem slaat ongeveer 100.000 keer per jaar ergens in.

-  Een bliksem is ongeveer 30.000 graden Celsius.

-  Een verticale bliksemstraal is gemiddeld 5 tot 6,5 kilometer lang.

-  De bliksemstraal heeft een snelheid van ongeveer 60.000

    kilometer per seconde.

-  Het meeste onweer komt voor in Oeganda, ongeveer 240 dagen

    per jaar.

-   Het minst komt onweer voor boven de poolcirkels.

 

Spreuk:  Donder in de decembermaand, beloofd veel wind in 't jaar                                    aanstaand...

           En volgens mij klopt dat wel...


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.